300+ Simplification & Approximation PDF Free Download

300+ Simplification & Approximation PDF Free Download

We are Providing you the complete 300+ Simplification & Approximation PDF Free Download for IBPS PO, SBI PO, RBI, LIC and Other Govt Jobs Exam. This book Contains total 300 Simplification and Approximation Questions which were asked in Previous Year.

300+ Simplification & Approximation PDF Free Download

Directions(Q.1-10): What approximate value will come in the place of the question mark(?)

in the following questions?(You are not expected to calculate the exact value.)

1. 1524.79 * 19.92 + 495.26 = ?

A. 31000

B. 32000

C. 33000

D. 34000

E. 36000

Answer & Explanation

Answer – A. 31000

Explanation :

1525 * 20 + 495 = 30995

2. 1548.45 + 3065.15 ÷ 15.058 = ?

A. 1650

B. 1750

C. 1850

D. 1950

E. 1550

Answer & Explanation

Answer – A. 1650

Explanation :

3065 ÷ 15 = 204 + 1548 = 1752

3. 25*3.25 + 50.4 ÷ 24 = ?

A. 77

B. 66

C. 55

D. 44

E. None of these

Answer & Explanation

Answer – A. 77

Explanation :

25 * 3 = 75; 75 + 2 = 77

4. (833.25 – 384.45) ÷ 24 = ?

A. 15.8

B. 16.5

C. 18.7

D. 17.9

E. 17.5

Answer & Explanation

Answer – C. 18.7

Explanation :

(833.25 – 384.45) = 448.48

448.48 ÷ 24 = 18.68

5. 5907 – 1296 ÷ 144 = ? * 8

A. 700.25

B. 658.25

C. 628.25

D. 737.25

E. 630.5

Answer & Explanation

Answer – D. 737.25

Explanation :

1296 / 144 = 9

5907 – 9 / 8 = 737.25

6. 3237 ÷ 31 * 15 = ? * 17

A. 120

B. 70

C. 90

D. 80

E. 60

Answer & Explanation

Answer –C. 90

Explanation :

3237 ÷ 31 = 104

104 * 15 / 17 = 91

7. √7378 * √1330 ÷ √660 = ?

A. 150

B. 160

C. 120

D. 170

E. 140

Answer & Explanation

Answer – C. 120

Explanation :

√7378 = 86 ; √1330 = 36; √660 = 26 86 *1.4 = 120.4

8. (32.13)2

+ (23.96)2

– (17.11)2

= ?

A. 1410

B. 1310

C. 1550

D. 1650

E. 1810

Answer & Explanation

Answer B. 1310

Explanation :

(32.13)2

= 1024

(23.96)2

= 576; (17.11)2

= 289; 576 – 289 = 287; 1024 + 287 = 1311

9. 67% of 801 – 231.17 = ? – 23% of 789

A. 400

B. 490

C. 550

D. 600

E. 750

Answer & Explanation

Answer – B. 490

Explanation :

67*8 = 536; 536 – 231 + 181 =486

10. (989/34) ÷ (65/869) * (515/207) = ?

A. 845

B. 870

C. 945

D. 745

E. None of these

Answer & Explanation

Answer – C. 945

Explanation :

29 * 13 * 2.5 = 945

0 Comments